Ημερίδα με θέμα: Κέντρο Αριστείας στην Προσομοίωση και την Επιστήμη Δεδομένων - Οφέλη για τις Κυπριακές Επιχειρήσεις

Mr Antonis AniftosMr. Antonis AniftosMr. Consantinos KarageorgisMr. Consantinos KarageorgisProf. Constantia AlexandrouProf. Constantia AlexandrouProf. Morris RiedelProf. Morris RiedelProf. Morris RiedelDr. Theodoros KyprianouDr. Theodoros KyprianouDr. Kleanthis NicolaidisDr. Kleanthis NicolaidisDr. Marina Solomidou-IeronimidouDr. Marina Solomidou-IeronimidouDr. Symeon KassianidesDr. Symeon KassianidesDr. Symeon KassianidesDr. Zenon TheodosiouDr. Zenon Theodosiou

Το Ερευνητικό Κέντρο Υπολογισμικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC) του Ινστιτούτου Κύπρου και το Κέντρο Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ) συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Κέντρο Αριστείας στην Προσομοίωση και την Επιστήμη Δεδομένων - Οφέλη για τις Κυπριακές Επιχειρήσεις» η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 03 Μαΐου 2018 και ώρα 09:00 - 14:00, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου και του ΚΕΠΑ (δείτε το πρόγραμμα για λεπτομέρειες).

Η ημερίδα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που μπορούν να επωφεληθούν από ευκαιρίες που προσφέρουν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της προηγμένης πληροφορικής και της ανάλυσης δεδομένων. 

Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις από τη λειτουργία του Κέντρου Αριστείας είναι πολλαπλά: 

  • Εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση ενός σύγχρονου εργατικού δυναμικού για αξιοποίηση δομημένων δεδομένων (π.χ. αριθμητικά δεδομένα) και μη δομημένων δεδομένων (π.χ. κείμενα, εικόνες, βίντεο).
  • Πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες για αποτελεσματικότερη διαχείριση δεδομένων και για το σχεδιασμό επενδύσεων σε υποδομές πληροφορικής. 
  • Μεγαλύτερη εμπλοκή των επιχειρήσεων στην έρευνα και καινοτομία που αποσκοπεί στη βελτίωση των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν, στην εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών από το προφίλ των πελατών τους, στο εξατομικευμένο μάρκετινγκ κλπ.
  • Πρόσβαση σε εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργων από κοινού με το Κέντρο, που θα προάγουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στις τοπικές και ευρωπαϊκές αγορές.
  • Ευκαιρίες δικτύωσης μέσω των προγραμμάτων για επιχειρήσεις των στρατηγικών εταίρων του CaSToRC, όπως του  Ερευνητικού Κέντρου του Jülich στη Γερμανία και του Εθνικού Κέντρου Προηγμένης Πληροφορικής και Εφαρμογών (NCSA) των ΗΠΑ.

Η συμμετοχή στην ημερίδα θα δώσει στις επιχειρήσεις και οργανισμούς την ευκαιρία να ενημερωθούν για το ευρωπαϊκό έργο αναβάθμισης του CaSToRC σε Κέντρο Αριστείας και να διατυπώσουν τις ανάγκες τους για επιμόρφωση, υπηρεσίες και υποδομές σε σχέση με την ανάλυση δεδομένων μεγάλης κλίμακας προκειμένου  να συμπεριληφθούν στο στρατηγικό σχεδιασμό της αναβάθμισης του Κέντρου.

Το Ευρωπαϊκό Έργο SIMDAS που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2017 στοχεύει στην αναβάθμιση του CaSToRC (συντονιστής εταίρος) σε Κέντρο Αριστείας στην Προσομοίωση και την Επιστήμη Δεδομένων. Αυτή η αναβάθμιση θα γίνει σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο Jülich στη Γερμανία, που διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο. Το έργο είναι ένα από τα 30 έργα που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε περισσότερες από 200 προτάσεις για να διαγωνιστεί στη δεύτερη φάση για εξασφάλιση χρηματοδότησης για περίοδο 7 χρόνων και συγχρηματοδότηση από την Κυπριακή κυβέρνηση για άλλα 8 χρόνια.

Εταίροι στο Έργο: Το Υπουργείο Υγείας δια μέσου της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, το Τμήμα Μετεωρολογίας, το Τμήμα Αρχαιοτήτων καθώς επίσης οι εταιρείες Hyperion και SignalGeneriX συμπληρώνουν την κοινοπραξία του έργου. 

Οργανωτική Επιτροπή

ΙΚυ:

ΚΕΠΑ:

  • Μαρία Νικολάου
  • Γιώργος Χωραττάς
  • Ανδρέας Στυλιανού
  • Παύλος Παναγή
  • Ανδρέας Πολυδώρου

SIMDAS-logo.png

CPC-logo.png

mlsi logo.png

Υπό την Αιγίδα της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου